Gå til sidens indhold
 
09.06.2015

Flittige frivillige hænder over hele byen

Cirka 450 aarhusianere lavede masser af frivilligt arbejde, da Den Sociale Dag løb af stablen den 6. juni. Vi mødte et par stykker.

Af journalist Jannik Stanley Nielsen

 

Skovlen hakker dybt i jorden. Metodisk, rytmisk - og så en pause. Kluklatter og småsnak  blander sig med lyden af biler, busser og børn der leger. Pause slut. Den rytmiske, raspende lyd af tør jord mod metal starter atter, mens skovlen hugger til igen.

 

Flere end 25 frivillige på Folkestedet

 

Den Sociale Dag er i fuld gang. Vi er på Folkestedet i det centrale Aarhus – omme på bagsiden af huset, hvor skråningen falder blidt ned mod det grøngrumsede vand i Aarhus Å, som klukker og glimter blidt i solens sporadiske stråler. Oppe på skråningen er det nogle andre dråber, som flyder: sveddråber fra glade frivillige aarhusianere.  Umiddelbart bag huset er et projekt nemlig ved at tage form. Et bålsted med siddepladser.

 

En gruppe frivillige fra Den Sociale Dag går til opgaven med målrettet ildhu – og to af dem er endda særligt kvalificerede til netop denne opgave: Bente og Mogens Grænse. (Ja- det hedder de). De er ikke alene gift – de er også makkere med det samme fag: nemlig brolæggere! Der er frivillige, fordi de ikke kan lade være, fortæller Bente, mens hun prøvende lægger et waterpas på en sten og tjekker, om alt er i korrekt vinkel. ”Det er fantastisk, at der dukker så mange op hernede.

 

Allerede nu har vi vel været 25-30 mennesker på Folkestedet, og jeg tror der kommer flere i løbet af dagen”, siger Bente, mens hendes mand Mogens læsser sten af. Skovlens rytme begynder igen. Lige ved siden af bålplads-projektet er tre unge frivillige piger samlet i græsset. De ligger på knæ om en trækasse med kunstnerens svar på bland selv-slik: en kasse med forskellige farver. De klemmer lilla, blåt, gult og andre finurlige nuancer ud af tuberne, som med små sprut fortæller, at de så småt er tomme. Snart skal stenene omkring bålstedet nyde godt af palettens mangfoldighed.

 

Omme på forsiden af huset, ud mod vejen, er der også gang i den. Her skal der anlægges en smuk og inviterende have, som giver folk lyst til at smutte ind på Folkestedet, fortæller Bente Westh, mens hun omhyggeligt giver en bunke bjælker på jorden en omgang sort maling. Hun er frivillig om en hals, og hun oplever medborgerskab og frivillighed som et naturligt element i dagligdagen. ”Det betyder kort sagt, at man er sammen om noget, som rækker ud over en selv. At man giver en hånd til hinanden – at vi er medborgere. Og jeg elsker at være involveret i alt muligt, og Den Sociale Dag er oplagt for sådan en som mig”, siger hun med et stort smil, inden hun atter vender blikket mod bjælkerne og penslens rolige, rytmiske strøg. 

 

Med gul vest og affaldsnæb

 

En lille kilometer fra Folkestedet, inde på Klostertorv, går Christina, Louise og Helle rundt i gule selvlysende veste. De er også frivillige i Den sociale Dag og deltager i dagens store affaldspatrulje, som samler skrald op over hele byen. De har en sort affaldssæk i den ene hånd og et aflangt ”affaldsnæb” i den anden. De giver gerne et par timer af deres tid, fortæller de, mens næbbet skiftevis klemmer fast om cigaretskodder og kebabpapir - og åbner sig, så efterladenskaberne dumper ned til alt det andet sammensurium på bunden af sækken. Det sker igen, igen og igen. ”Der er masser at tage fat på”, fortæller Helle Bjerring Hansen, som har brugt cirka en time på at rengøre et område på 5-10 meter. ”Men det er bare fedt at gøre noget for sin by – og at være sammen om noget”, fortæller Helle, som er frivillig på dagen sammen med sin ven Louise Nielsen. De skal gå sammen i seks timer.

 

Ved siden af dem er 22-årige Christiina Tjåland også i fuld gang med affaldsnæbbet. Hun finder et kort med teksten ”Denne billet giver 1 gratis Drink”. ”Det duer stadig”, siger hun. ”Vil du have det” siger og og rækker det frem mod journalisten. Kortet ryger ned i sækken, og hun fortsætter ufortrødent dagens dont. Seks timer endnu. Og en renere by til os alle.   

 

Se billedreportage fra Den Sociale Dag

 

Link til denne side

Nyheder

 
 
 

Opdateret: 09.6.2015

Afdeling: Borgmesterens afdeling

Send kommentar:   Medborgerskab i Aarhus

Telefon: 89 40 23 11

 
 
 

Tip en ven

Her kan du tippe en ven om siden

CAPTCHA
Change the CAPTCHA codeSpeak the CAPTCHA code